Vaginale infektioner (skedebetændelser)

Profylakse og terapi

Et meget hyppigt emne i min praksis er vækst af forkerte bakterier og infektioner  i skedeområdet (kolpitis, vulvitis). Kløe, svien og udflåd kan være ekstremt generende.  Årsagen er ikke altid en svampeinfektion, selvom dette er den hyppigste og mest harmløse årsag til besværlighederne. Men det kan også handle om bakterier, vira  eller parasitter. Eller der kan opstå en betændelse uden direkte årsag, allergier eller autoimmunprocesser (såsom Lichen Sclerose)

Diagnostikken

Efter at du har forklaret mig om dine besværligheder undersøger jeg indgående slimhinden.  I slimhindens billede kan jeg i en lille del se hvordan kræfterne i hele kroppen forholder sig. I mikroskopet kan jeg så se om den sunde flora (mælkesyredannende bakterier/  ”Döderlein)

Er tilstede i tilstrækkelig mængde, eller henholdsvis i formindsket  mængde eller overhovedet ikke. Ved tydelige tegn på betændelse (leukocytter) eller ved en bakteriel infektion lader jeg en kultur dyrke i laboratoriet.

Ved akutte problemer er dette som regel nok for en målrettet behandling.

Drejer det sig på den anden side om problemer som  er dukket op gentagne gange over måneder eller år (kronisk recidiverende infektioner) er det nærliggende at tænke på immunforsvaret:

Hvad stresser immunsystemet?

  • Er tarmfloraen sund?
  • Hvordan er ernæringen?
  • Er der andre kroniske betændelser? Fx blærebetændelse?
  • Indtages syntetiske hormoner (p-pillen)?
  • Hvordan er den daglige og månedlige hygiejne (sæbe/ tamponer)?
  • Er der i den seneste tid indtages antibiotika?
  • Hvilke sjælelige temaer eller krænkelser har fundet sted i dette område?
  • Har grænseoverskridende kvæstelser en rolle her?

Nogle kvinder er måske overrasket over, hvor mange temaer der har betydning for problemer i dette område, eller undrer sig over at tarmen skal undersøges? Men hvis vi udelukkende behandler problemet i den lokale slimhinde, dukker besværlighederne ofte op igen. Kroppens indre visdom er stor, men ikke altid hurtig at gennemskue og det synlige symptom kan ofte være et tegn på en dybere liggende proces.

Langtidsvirkende terapi og recidiv profylakse

Efter at diagnosen er stillet samtaler vi om den individuelle, terapeutiske tilgang. Det går hurtigere når problemerne er akutte og nemme at løse, end når vi har at gøre med langvarige besværligheder. Her anvender jeg, alt efter situationen specifikke medikamenter fra den såkaldte skolemedicin (antimykotika, antibiotika) og naturmedicinske midler ( tea tree oil, propolis). Det hele kan underbygges ved at bruge homoøpatiske midler der hjælper hele mennesket, herunder også den terapeutiske samtale.

Efterfølgende er målrettet genopbygning af den naturlige flora (laktobaciller)af stor betydning og ligeledes er det vigtigt at opnå et sundt syreforhold i det lokale miljø for at opnå en langsigtet terapi succes.

Vi snakker ligeledes om forebyggende foranstaltninger på følgende områder: hygiejne, varme, ernæring og svangerskabsforebyggelse.

Blev der fundet kroniske betændelser fx i tarmen bliver disse selvfølgelig behandlet.

Hvis nødvendigt planlægges en alment immunstimulerende understøttelse.

Ring gerne til os, hvis dette er noget for dig.